In oktober komt de nieuwe digitale Poorter online. Een krant zoals de andere Poorters, maar dan online en met veel digitale snufjes. Ria Besjes, de opmaker van de krant, vertelt over deze bijzondere uitgave.

Een wijkkrant minder

“De digitale Poorter is eigenlijk door bezuinigingen tot stand gekomen.”, vertelt Ria. “We kregen te horen dat alle redacties nog maar vijf edities mochten maken in plaats van zes. We waren teleurgesteld omdat we vaak meer onderwerpen hadden dan er in de krant pasten.” De redactie ging op zoek naar een mogelijkheid om zes kranten te blijven maken en plaatste een vacature voor een advertentiewerver. Meer advertenties betekent immers meer inkomsten. Helaas kwamen er geen reacties op de vacature.

“Toen stelde TIEN Plus voor om een digitale krant te maken. Daarin kunnen we wel ons nieuws kwijt en dan hebben we geen drukkosten. Dat vonden wij een geweldig idee.” De digitale Poorter was geboren. In 2017 werd voor het eerst een digitale uitgave gemaakt. De redactie ging op zoek naar een manier om de digitale krant zo leuk mogelijk weer te geven. Nu kunnen de pagina’s worden omgeslagen alsof het een echte krant is.

In ontwikkeling

“Bij de eerste digitale krant was het nog allemaal nieuw en hebben we het eenvoudig gedaan. Er waren een aantal korte filmpjes en wat inzoomfoto’s. Nu gaan we ook op pad om interviews en evenementen te filmen.”, vertelt Ria trots. Naast filmpjes is de digitale Poorter van nog meer snufjes voorzien waaronder diavoorstellingen en bewegende tekeningen.

“Voor de journalisten maakt het niet zoveel uit of ze voor de ene of de andere editie schrijven. De digitale krant kost wel iets meer tijd. Met een film ben je zo een paar uur bezig. Maar het is ook heel leuk om te doen. Deze keer waren we meer voorbereid en hebben we er meer tijd voor genomen.”

Meer puzzelaars

Met een digitale editie spreekt de wijkkrant wellicht een breder publiek aan. “Dat hopen we maar dat weten we natuurlijk niet.”, antwoord Ria daarop. Wel krijgt de redactie sinds de digitale Poorter meer oplossingen voor de puzzel opgestuurd.  Voorheen konden lezers hun oplossing alleen via de post opsturen. “Dan zetten we in een digitale krant dat men een briefkaart moet sturen. Dat is een beetje stom. Daarom staat sinds de digitale Poorter ook een mailadres vermeld. En nu krijgen we meer oplossingen.”

De wijkkrant van de toekomst?

Of straks alle wijkkranten digitaal zullen zijn? Ria denkt dat het best wel eens zou kunnen. “Techniek staat niet stil.20 jaar geleden leverden we de krant nog op papier in. Misschien zijn er over 20 jaar helemaal geen papieren kranten meer. Het zou kunnen.”

“Je ziet dat alle grote kranten al belangrijke websites hebben. En dat veel mensen al een internet abonnement hebben. Die krijgen alleen in het weekend de krant en voor de rest lezen ze hem op de laptop of telefoon. Dat is een ontwikkeling die gaande is. Mijn kinderen ontvangen geen krant. Mijn kleinkinderen zie ik geen abonnement op een papieren krant nemen. Die staan met hun telefoon op en die gaan er mee naar bed. Dus dat scherm gaat het wel worden. Maar hoe en wat weet natuurlijk niemand.”

Benieuwd naar de digitale Poorter? De krant is vanaf 19 oktober te lezen via www.tienplus.net/de-poorter.

Ria is van beroep opmaker en heeft in verschillende drukkerijen gewerkt. In 1997 kwam ze bij TIEN Plus werken en begeleidde ze de wijkkrant redacties. Toen ze met pensioen ging heeft de redactie haar gevraagd om vrijwilliger bij de Poorter te worden. Sindsdien werkt ze met veel plezier voor de wijkkrant.