Wijkkrant De Sterrenburger bestond in september 25 jaar. Tijd om aan de redactie te vragen hoe het daar met de krant gaat. Willy de Vogt werkt inmiddels bijna 23 jaar voor de krant, dus aan haar de eer.

Leuk feestje gehad?
Willy: “Nee, geen feest, wel een extra mooi jubileumnummer gemaakt. Omdat ik de kranten geschikt had gemaakt voor het archief ontdekte een redactielid van ons dat de krant 25 jaar bestaat. De allereerste krant had ik geprint om die vol trots te laten zien op onze vergadering. Toen ontdekten we dat iemand uit de wijk nog een allereerste krant had, dat was wel heel leuk. Daarvan hebben we de voorpagina afgedrukt. Wim – mijn man – is jaren later ook gaan meedoen. In het begin was er een heel grote groep, wel een stuk of 25 mensen, geloof ik. In de loop van de tijd zijn er veel mensen gestopt, het was niet wat ze ervan verwacht hadden, of ze vonden het teveel werk. Dat gebeurt altijd wel.”

Wat ging jij doen bij de krant? Opmaken?
“Nee, toen nog niet, de krant werd nog niet digitaal gemaakt, er werd nog geknipt en geplakt: alle tekst werd op grote vellen geplakt, op zo’n ding, hoe heet dat? Een lichtbak. Toen ik bij de krant kwam lag het tijdperk knippen en plakken al achter ons. Wel heb ik er hele verhalen over gehoord. Ik kwam erbij om teksten over te typen, je kreeg veel tekst die met de hand geschreven was, dat moest allemaal worden overgetypt. Nou, ik nam het dan mee naar huis en ik zat uren te tikken. Het kostte veel tijd, want niet iedereen schreef even netjes… Soms kon je het bijna niet lezen! Later heb ik ook nog de kleine kas onder mijn beheer gehad. In die tijd kwam de eerste computer in beeld, ik vond het te moeilijk. Onze eerste computer had een zwart-wit monitor, daar vond ik niets aan. Toen het kleurenscherm in beeld kwam begon ik het pas leuk te vinden, ook ben ik toen met het opmaken van de krant begonnen. Ik ging Sjef Bruyns, de opmaker, meehelpen toen hij ziek werd. Toen hij echt niet meer kon meedoen werd ik meteen in het diepe gegooid, want een andere opmaker was er niet en ik moest ineens de hele krant maken. Maar ik vind het nog steeds erg leuk om te doen.”

Wat mis je bij de krant?
Willy: “Een goeie eindredacteur en een paar mensen erbij die schrijven, dat zou heel fijn zijn. We zijn nu maar met een klein ploegje.”

Wat vind je het leukste bij De Sterrenburger?
Willy: “Het samen aan de krant werken, met elkaar iets doen, dat vind ik het leukste ervan. Het opmaken is heel leuk, maar dan zit je maar alleen aan je computer, het contact met de redactie maakt het heel fijn om te doen. En reacties uit de wijk zijn ook heel leuk natuurlijk, die krijgen we best veel. Meest complimenten trouwens!”