Ook dit jaar was er geen groot feest op de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december. De bijeenkomst was te zien via livestream en wethouder Peter Heijkoop maakte de winnaars bekend.

Quiet Drechtsteden, een stichting die omkijkt naar mensen die in armoede leven, kreeg de publieksprijs. De stichting wint een geldbedrag van 2000 euro, beschikbaar gesteld door de gemeente. 36 Dordtse vrijwilligersorganisaties hadden zich opgegeven. Dordtenaren konden tot 1 december stemmen op hun favoriet. Het geldbedrag mag door de winnaar naar eigen keuze worden besteed aan het vrijwilligersbeleid. Ook een vakjury gaf prijzen weg. De Passieprijs (2000 euro) ging naar STARDO (Stichting Aangepast Roeien Dordrecht & Omstreken). De Talentprijs ging naar TIEN Plus (2000 euro) en de Aanmoedigingsprijs was voor De Rustplek (1000 euro). De Dordtse Diamanten kregen een eervolle vermelding van de vakjury. Deze ‘moeders’ van Krispijn zetten zich al 10 jaar lang in om kinderen in Krispijn een leuke tijd te geven met allerlei activiteiten. De gemeente Dordrecht geeft hun een lang gekoesterde wens: een fototentoonstelling van 10 jaar Dordtse Diamanten.

Woensdag 8 december was er bij TIEN Plus in de Koloriet een intieme prijsuitreiking, met leden van de vakjury van INZET078!, mensen van De Rustplek, Buurtwerk Dordrecht en de Koloriet. De redacties waren inderhaast uitgenodigd en een aantal mensen was gekomen, onder meer van de Sterrenburger, de Stem en de Poorter. Er was gebak en Sieglien Venloo kwam de prijs uitreiken door een enorme cheque te overhandigen. Met bloemen en champagne, wat een feest! Toch geweldig om na 30 jaar een talentprijs te winnen.


Hoe wisten jullie dat je de prijs had gewonnen?

Selma: “Dat wisten we niet, we keken naar de livestream. We hadden hier samen gegeten en het kantoor versierd. Want er was gezegd: als je wint, dan kom je in beeld. Op een moment zeiden William en ik tegen elkaar: het lijkt wel dat wij het zijn! Toen kwam Sieglien in beeld en bleek het echt waar te zijn. Ik zat te trillen op mijn stoel, zo blij was ik!”

 

Jullie waren zeker wel trots?

William: “Ik vind oprecht dat we hebben gewonnen door de inzet van de vrijwilligers, en daar ben ik trots op. We hebben de prijs gekregen voor onze inzet voor talentontwikkeling van de redactieleden. Maar als er geen vrijwilligers zijn, bereiken we met die inzet niet veel. We hebben met zijn allen gewonnen.”

Wat gaat er met de prijs gebeuren?

Selma: “Wat we willen doen is aandacht besteden aan ons jubileum. En kijken wat voor ideeën er zijn bij de redacties. We zullen daarvoor binnenkort een oproepje doen aan de redactieleden.”

Foto’s: Jeroen Niemeijer