In online aanwezigheid van de koning en koningin ontving de Rotterdamse wereldverbeteraar Sander de Kramer woensdag 31 maart in Middelburg de prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award. De Dordtse journalist Frits Baarda, cursusleider bij Tienplus, viel de eer te beurt om ter gelegenheid van deze uitzonderlijke gebeurtenis zijn levensverhaal te boek te stellen. De publicatie is recent bij uitgeverij De Meent verschenen onder de titel ‘Welcome to the jungle. Hoe een straatjongen uit Rotterdam in het rijtje kwam met Mandela, Gorbatsjov en de Dalai Lama’.

De Kramer was lang hoofdredacteur van Straatmagazine, met een filiaal in Dordrecht. Frits schreef op Sanders verzoek reportages en interviews. ‘Ik heb er geleerd dat de verhalen soms letterlijk op straat op je liggen te wachten,’ blikt hij op die tijd terug. ‘Het was een inspirerende periode, die me geholpen heeft om vrijwilligers van Dordtse wijkkranten op weg te helpen.’

Sander de Kramer richtte later de Sunday Foundation op, nadat hij een reportage had gemaakt over kinderen in diamantmijnen in het West-Afrikaanse Sierra Leone. In ruim tien jaar tijd liet hij voor deze uitgebuite kinderen ongeveer dertig scholen bouwen. In Sierra Leone geldt hij als een volksheld, een status waaraan ook een chiefschap is verbonden.

Voor zijn onbaatzuchtige inzet ontvangt De Kramer nu deze voorname prijs, die vernoemd is naar voormalig president Franklin D. Roosevelt. In aanloop van de plechtigheid zal ook ‘Welcome to the jungle’ ten doop worden gehouden.

Journalist Frits Baarda heeft sinds hun eerste kennismaking bij het Straatmagazine contact onderhouden met de inspirerende ‘actiejournalist’ en tv-persoonlijkheid. Hij vindt het ‘professioneel en persoonlijk gezien een grote eer om Sander de Kramer in boekvorm te hebben mogen portretteren’. Het levensverhaal kwam tot stand na urenlange ‘keukentafelgesprekken’, die zijn teruggebracht tot een aanstekelijk relaas van een welbespraakte weldoener.

Welcome to the jungle, uitgeverij De Meent, prijs 9,99 euro, ISBN 9789083112527. Bij elke reguliere boekhandel te koop.
Meer info tel 06 53994713
Uitgeverijdemeent.nl
Fourfreedoms.nl